Bruno van den Elshout - en zijn horizons

Helemaal begrijpen deed ik het nog niet, maar ik ontmoette een zekere Bruno die vertelde dat hij foto's van horizons maakte. En ook teksten schrijft hij over horizons.

Ik had Bruno in de Haagse kloostertuin leren kennen en hij had me toen al laten weten dat hij foto's en films van horizons maakte en daar graag publiciteit voor wilde. Ik heb toen een mailtje ontvangen met een uitnodiging voor een echte tentoonstelling over horizons en ik had besloten om er naar toe te gaan. Omdat ik heb moeten zoeken en een Haagse kunstroute volgde, was ik iets aan de vroege kant en aan de kunstroute deed Bruno ook niet mee. 

Ik ben toen nog even op een bankje gaan zitten om nog even na te gaan denken over zijn onderwerp horizon.

Wat kon dat toch zijn die horizon van Bruno?

Ik dacht, ik dacht en ik dacht..................en schreef toen op:

  • Ik denk aan een lijn aan de horizon als basis voor het menselijke houvast. 
  • ik denk aan de uitdrukking: het verbreden van je horizon
  • ik denk aan een schip aan de horizon, wanneer je op een onbewoond eiland zou zitten
  • ik denk aan het steeds weer veranderende beeld van licht, tijd, ritme en vergankelijkheid
  • ik denk aan alles dat er zich aan de horizon zal doen verschijnen een doel zal kunnen hebben en iets zal kunnen laten zien van de samenhang van wat het zal zijn.

Kortom vele gedachtes over die horizon. Ik kijk in het woordenboek en vind:

 01 horizon
de horizon zelfst.naamw. (m.) Uitspraak:   [ˈhorizɔn] Verbuigingen:   horizon|nen, horizon|s (meerv.) lijn in de verte tussen de aarde en de lucht Voorbeelden:   `Ahoi, schip aan de horizon!`, `aan de horizon verschijnen`, `achter de horizon verdwijnen`Syn...
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/horizon

02 horizon
•de denkbeeldige lijn tot waar men het aardoppervlak kan zien en waar het aardoppervlak en de lucht elkaar lijken te raken.
Gevonden op http://nl.wiktionary.org/wiki/horizon

03 horizon
Een horizon is in het algemeen een scheidslijn tussen een gebied dat je kunt zien en een gebied dat je niet kunt zien. In de sterrenkunde kom je tenminste vier verschillende betekenissen van horizon tegen, waarvan er drie veel met elkaar te maken hebben.
Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/horizon

04 horizon
zone van een bodemprofiel welke zich door de kleur en andere morfologische kenmerken van andere zones onderscheidt, en ontstaan is onder invloed van bodemvormende factoren
Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/horizon

05 horizon
Zie event horizon.
Gevonden op http://www.astronomie.nl/begrippenlijst/index.php?catid=1

06 Horizon
Let op: Spelling van 1858 horizont, gezigteinder kim; figuurl. bevatting. Horizontaal, waterpas
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10608

07 Horizon
Let op: Spelling (deels) uit 1864:
~T, m. [geen meervoud] gezigteinder; de zon verschijnt aan den -; [figuurlijk] vooruitzigt, (ook) gezigtskring; dat gaat boven mijnen - (mijne krachten, mijne bevoegdheid).
~TAAL, [bijvoegelijk naamwoord] en [bijwoord] tegenovergestelde van loodregt, regtlijnig, waterpas.
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/cali003nieu01/cali003nieu01_0011.htm

08 Horizon
Horizon is een Engelse meisjesnaam. Het betekent `Horizon`.
Gevonden op http://babybytes.nl/namen/meisjes/Horizon

09 horizon
De horizon van een waarnemer op Aarde is de denkbeeldige cirkel die de hemelkoepel scheidt van het voor die waarnemer zichtbare deel van de Aarde (land, zee). Voor een plaats met ononderbroken uitzicht (geen bebouwing, bomen, bergen) is de horizon circa 4-5 kilometer ver weg, voor iemand op de Domtoren in Utrecht is dat zo'n 36 kilometer. Voor de..
Gevonden op http://hemel.waarnemen.com/verklaar.html#schijnbareafmeting

10 horizon
einder, gezichtseinder, horizont, kim
Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/horizon

11 Horizon
(ook: einder, gezichtseinder, kim) Maximale zichtafstand bij helder weer. Deze wordt gemarkeerd door een doorlopende rechte lijn rondom de waarnemer, waar het aardoppervlak lijkt samen te komen met de lucht.
Gevonden op http://home.kpn.nl/neele050/woordenboek/H.html

12 HORIZON
1) Begrip 2) Denkbeeldige lijn 3) Einder 4) Gezichtsein 5) Gezicht 6) Gezichtseinder 7) Kim 8) Lettertype 9) Uiterste gezichtsgrens 10) Verschiet 11) Zich verplaatsende lijn (crypt.)
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/HORIZON/1

13 Horizon
[BBC-programma] - Horizon is een televisieprogramma van de BBC dat toegankelijke wetenschap- en geschiedenisdocumentaires maakt en uitzendt. De eerste uitzending was in 1964. De invalshoek die het programma doorgaans gebruikt is het relateren van een behandeld onderwerp aan iets wat het huidige dagelijks leven beïnvloedt.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Horizon_(BBC-programma)

14 Horizon
[BZN] - In april 2007 werd Goodbye als aangepaste versie de laatste BZN-single. De special Horizon, ter promotie van deze CD, werd opgenomen in het Afrikaanse Kenia. Indrukwekkend hierbij is de videoclip van eerdergenoemde Over the Hills, die gaat over de illegale jacht op olifanten. ==Tracklist== ...
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Horizon_(BZN)

15 Horizon
[perspectief] - De horizon is in het perspectief de lijn op ooghoogte. ==Normale ooghoogte== Alles wat hoger is dan het standpunt van de tekenaar, kunstenaar of fotograaf steekt boven de horizon uit. Alles wat lager of kleiner is, blijft onder de horizon. Op onderstaande afbeelding bevinden alle ogen van de even grote mense
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Horizon_(perspectief)

16 Horizon
Generalistisch: de grens tussen hetgeen voor een waarnemer zichtbaar is en hetgeen voor een waarnemer onzichtbaar is. In populair taalgebruik wordt de term 'horizon' gebruikt om de denkbeeldige lijn aan te duiden waar het aardoppervlak en de hemel elkaar lijken te raken.
Gevonden op http://www.astronova.nl/h.html

17 Horizon
[lijn] - De horizon (Grieks: ὁρίζων, begrenzing), ook kim of einder genoemd, is de denkbeeldige lijn tot waar men het aardoppervlak kan zien. Het is de lijn waar het aardoppervlak en de lucht elkaar lijken te raken. De horizon wordt ook wel de kim, de einder of de gezichtseinder genoemd. De zichtbare horizon is afhan
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Horizon_(lijn)

18 Horizon
[Vangelis] - Horizon is een ononderbroken suite van Jon & Vangelis. Het is de zesde track van hun album Private Collection en tegelijkertijd de langste track. Het lied gaat over de onmogelijkheid van mensen om samen te werken, terwijl alle factoren daartoe wel aanwezig zijn. Jon Anderson zette in op de muziek, die ons allen
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Horizon_(Vangelis)

19 Horizon
Horizon is een Amerikaanse hopsoort, die als bitterhop, maar ook wel als aromahop te gebruiken is. Het werd geteeld vanuit Brewers Gold en Early Green en werd commercieel uitgebracht in 1998. Horizon wordt momenteel nog maar door een paar Amerikaanse kwekers verbouwd en is vrijwel niet verkrijgbaar voor de thuisbrouwer. Deze hop is aangenaam hoppig
Gevonden op http://www.bierwoordenboek.com/Horizon.ashx

20 horizon
De horizon van een waarnemer op Aarde is de denkbeeldige cirkel die de hemelkoepel scheidt van het voor die waarnemer zichtbare deel van de Aarde (land, zee). Voor een plaats met ononderbroken uitzicht (geen bebouwing, bomen, bergen) is de horizon circa 4-5 kilometer ver weg, voor iemand op de Domtoren in Utrecht is dat zo'n 36 kilome...
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/11085

Hier dus 20 omschrijvingen over het woord horizon.

Zij geven dus nog iets meer dimensie aan de horizon.

Betekenissen die ik zelf nog niet had kunnen bedenken, zoals een meisjesnaam, programmanaam, allemaal zaken van:" Oh ja, dat ook nog natuurlijk!"

Enfin, met een kleine voorstudie en nog steeds de vraag in mijn hoofd van wat nou eigenlijk zo nieuw is, ga ik naar de expositie en tref als eerste Bruno die mij hartelijk een hand komt geven. Hij herkende me niet, maar heette me in ieder geval van harte welkom.

Ik vroeg Bruno dan maar gelijk over zijn thema horizon en was benieuwd van welke woordelijke betekenis hij zelf van een horizon kon geven.

Bruno antwoordde me het volgende: "Een horizon is een UITNODIGING ...en verder van alles van wat de toeschouwer er zelf nog bij kan bedenken."

Hmm..., nog steeds wel een beetje erg vaag vond ik het allemaal. Ik ging de foto's bekijken en zag zeker foto's die wel aardig waren. Bruno was zeker iemand die van fotograferen hield. Ik maakte kennis met verschillend mensen die een link met Bruna zijn horizons hadden gemaakt. Het was een soort van overzichtstentoonstelling van eigenlijk zijn hele oeufre.

En dan komen er 4 sprekers.

De eerste man was de eigenaar van de kapperszaak waar Bruno exposeerde. Hij had zijn leven lang in het kappersvak gezeten en had gekozen voor een opzet van kapper en kunst en dat trok iedere keer veel publiek en gaf een eigen imago aan zijn kapperswinkel. Bruno woonde bij hem in de buurt en had hem kunnen enthousiastmeren met o.a. zijn grote passie voor horizons.

De tweedeman was een man die Bruno al van jongs af aan kent en verteld over zijn grote fascinatie van treinen. Bruno was dan ook, net als mijn neefje altijd was geweest, een treinofiel. Dit woord bestaat misschien niet echt, maar toch noem ik het even zo. Een treinofiel is iemand die alles van treinen wil weten en dat vaak doet tot aan het absurde aan toe.

  1. zo was mijn neefje op de hoogte van alle vertrektijden, merken en soorten van treinen en spaarde hij treinkaartjes
  2. zo ken ik van lang geleden een " gekke (jeugdherberg)trekker” die alle jeugdherbergen wilde bezoeken die vlakbij het spoor lagen en dan iedere nacht zijn oren wilde spitsen om de trein te willen horen
  3. zo ken ik gekke Ko van over de 60 die ik vaak begeleid heb in Biezenmortel bij de instelling PRISMA en die helemaal gek was op treinen. Het er altijd over had en dan er helemaal vaak in door kon schieten. Een van zijn geliefde zinnetjes: " Ko gaat met de trein mee hè?"  Voor zijn eigen televisie zat Ko vaak naar een groot assortiment van treinenfilms te kijken en daar kon hij zich vaak goed mee vermaken. De NS heeft dus ooit zo'n serie uitgegeven. Ik heb die treinen van Ko heel vaak voorbij zien komen.

Maar dat dus even over het woord treinofiel. Dit was Bruno dus ook geweest en de spreker sprak zich uit hoe hij daarbij ook treinen was gaan fotograferen. Maar niet alleen treinen, nog veel meer. Ook de horizons kwamen er toen aan bod. Ik begon het een beetje te begrijpen. Ik had weer veel te moeilijk zitten denken. Het is gewoon een handig woordje om iets een leuk label mee te kunnen geven bedacht ik me. Noem je foto een horizon en je kunt er iets bij gaan fantaseren. Natuurlijk best wel handig gedacht.

De derde man was een baas van Bruno die meer van het zakenleven was. Een bedrijf dat veel reisde door de wereld en waardoor Bruno dus voor het eerst kennismaakte met vele andere landen en met het zakenleven. Voor het eerst had hij daar waarschijnlijk met een pak moeten lopen, aldus de spreker. Zakenman was Bruno niet echt, maar het zeker leuk geweest om hem als collega te hebben gekend.

De vierde was een vrouw die het publiek vertelde over het idee van Bruno om een boek uit te gaan geven van horizons. Aan de hand van een dummie-boek vertelde zij over het leven van Bruno en deed dit aan de hand van haar geliefde verhaaltje " De kleine prins” Ook zei had nauw met Bruno samen gewerkt. Ze was van huis uit iemand die veel wist van de werking van de hersenen en daarnaast nog tal van andere groepen deelgenoot van was geworden. Ze wilde vaak mensen in hun loopbaan begeleiden en dat had ze ook bij Bruno gedaan.

Ik heb dus met veel mensen gesproken, ook mensen die in de kapperswinkel werkten en het was een leuke middag. Tot slot begreep ik dat de vluchtelingen die een jaar geleden nog bij het Malieveld zaten, daar ook in de buurt hun nieuwe onderkomen hadden. Het was in een kerk die niet meer in gebruik was. Ik had besloten om er even een kijkje te gaan nemen.

Den tentoonstelling was goed bezocht en wat ik er uit op maak is dat Bruno het zeker slim kunnen organiseren. De term HORIZON bleek bij de meeste mensen nieuwsgierigheid op te wekken en ze wilden er allemaal wel iets meer van weten om eigen horizons er mee te verbreden misschien. Zonder meer een goed uitgedacht concept.